Coronabeleid vanaf zaterdag 6 november: Coronatoegangsbewijs

De rijksoverheid heeft aanscherpingen op de Corona-maatregelen aangekondigd. Deze aangescherpte maatregelen gaan in op zaterdag 6 november.

De volledige tekst van de publicatie van de Rijksoverheid staat hier: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/11/02/besmettingen-moeten-omlaag-passende-maatregelen-nodig.

Voor VTV is het volgende van belang vanaf 6 november:

Vanaf 6 november geldt het coronatoegangsbewijs op meer plekken, waaronder.

 • Publiek bij sportwedstrijden, zowel professioneel als amateur. Bij publiek van amateurwedstrijden is jeugd tot 18 jaar uitgezonderd.
 • Georganiseerde sportbeoefening vanaf 18 jaar, zoals: sportschool, groepslessen, voetbal, zwemmen. Dit geldt voor sporters en publiek in alle binnen- en buitensportlocaties, inclusief sportkantines.

Wij (het VTV-bestuur) hebben gekeken naar de adviezen van NOC/NSF en de NTTB.

Deze adviezen zijn eensluidend, duidelijk en laten geen ruimte voor twijfel of discussie.

 

UITGANGSPUNTEN

De uitgangspunten van het beleid vanaf 6 november zijn de volgende:

 • Het aantal Corona-besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames door Corona lopen sterk op. Hierdoor komt de gezondheidszorg voor iedereen in gevaar. Daarom zijn er extra maatregelen nodig. Daarom moeten de maatregelen ook opgevolgd en gehandhaafd worden.
 • Het geheel van maatregelen bestaat deels uit dringende adviezen. Je kunt deze nog eens doorlezen via deze link: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/algemene-coronaregels/basisregels.
 • Een ander deel van de maatregelen bestaat uit wettelijke regelingen. Op overtreding van de wettelijke Corona regels zijn door de Rijksoverheid sancties vastgesteld. Onze vereniging kan het zich niet veroorloven dat er Corona sancties worden opgelegd.
 • Vanaf zaterdag 6 november zijn de binnensportlocaties alleen toegankelijk met een Coronatoegangsbewijs (CTB) als het gaat om personen van 18 jaar en ouder. Dit geld voor alle activiteiten in die binnensportlocaties, zoals verblijf, recreatief spelen, trainen en competitie spelen. Deze toegangsbeperking geldt voor de eigen leden en voor de bezoekers van andere clubs. De enige uitzonderingen betreffen jeugdactiviteiten zoals jeugdtrainingen en jeugdcompetitie; de jeugdspelers en -begeleiders hebben toegang zonder Coronatoegangsbewijs.
 • Bij eredivisie evenementen geldt het verplichte Coronatoegangsbewijs voor personen vanaf 13 jaar en ouder.
 • Aan de binnensportaccommodaties worden geen bijzondere eisen gesteld. Er is wel een dringend ventilatie advies.

 

TOEGANGSBELEID

Wij van het VTV-bestuur doen een beroep op alle leden om zich aan de nieuwe regels te houden. Kom dus niet naar VTV als je één of meer klachten hebt die verband kunnen houden met Corona:

 • Verkouden (neusverkouden, loopneus, niezen, keelpijn)
 • Hoesten
 • Benauwdheid
 • Verhoging of koorts
 • Plotseling verlies van reuk en/of smaak.

Kom ook niet naar VTV als je 18 jaar of ouder bent en geen geldig Coronatoegangsbewijs hebt.

Hou er rekening mee dat er naast een Coronatoegangsbewijs ook om een geldig ID kan worden gevraagd. Zie de richtlijn https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/identificatieplicht/vraag-en-antwoord/wie-mag-vragen-naar-mijn-identiteitsbewijs-en-wanneer.

Je moet er van uitgaan dat het hiervoor beschreven toegangsbeleid ook geldt bij andere verenigingen die je wilt bezoeken, bijvoorbeeld vanwege de competitie.

 

INRICHTING ACCOMMODATIE

Zoals eerder aangegeven, aan de binnensportaccommodaties worden geen bijzondere eisen gesteld. Er is wel een dringend ventilatie advies. We zullen bij de ingang duidelijke mededelingen over het toegangsbeleid ophangen.

We hadden al één coronascanner in gebruik. We gaan extra coronascanners klaarleggen achter de bar zodat het scannen door meerdere mensen tegelijk kan worden gedaan.

We houden de luchtkwaliteit in de gaten met CO2-meters in de kantine en in de speelzaal. Zo nodig zorgen we tijdig voor extra ventilatie.

We gaan de VTV-kantine weer inrichten zoals voor Corona. De specifieke zones komen te vervallen en de bijbehorende markeringen worden verwijderd.

 

TOEGANGSCONTROLE

We gaan geen controleur bij de deur neerzetten. We doen een beroep op alle leden om mee te helpen bij de toegangscontrole. We willen het als volgt verdelen:

 • Competitiewedstrijden: de thuis spelende teams scannen de teamgenoten en hun bezoekende team
 • De barvrijwilligers scannen de overige bezoekers
 • Bij trainingen, Dynamic tennis en Sport overdag regelen de trainers / activiteitenbegeleiders het scannen. Ze doen het zelf of ze spreken af wie het doet.

Je kunt één van de scanners die klaarliggen achter de bar gebruiken. Je kunt de Corona scanner ook op je eigen apparaat installeren. Zie hiervoor de volgende link: https://coronacheck.nl/nl/scanner/.

Twijfel je of het Corona toegangsbewijs toebehoort aan de persoon, vergelijk dan grondig de gegevens met de gegevens op het ID. Zoals eerder aangegeven, je mag bij de toegangscontrole om zowel het Coronatoegangsbewijs als een geldig ID vragen.

Bij de toegangscontrole zijn de volgende zaken van belang:

 • Blijf rustig
 • Wees consequent
 • Ga niet in discussie
 • Vraag zo nodig hulp aan je clubgenoten.

 

AANVRAGEN CORONATOEGANGSBEWIJS

Informatie over hoe je een Coronatoegangsbewijs kunt krijgen, vind je via deze link: https://coronacheck.nl/nl/. Een video met uitleg over de CoronaCheck-app vind je hier: https://coronacheck.nl/media/hoe-werkt-coronacheck/2020-06-27-hoe-werkt-coronacheck.mp4. Als je een Coronabewijs op papier wilt, lees dan de volgende informatie: https://coronacheck.nl/nl/faq#bewijs-op-papier.

 

TOT SLOT

De achtergrond van de maatregelen is belangrijker dan de precieze teksten ervan. Het gaat erom dat we de risico’s op Corona-besmetting zoveel mogelijk beperken. De huidige trend in de besmettingen en de ziekenhuisopnames is niet goed en die trend moet worden omgebogen. Daarom doe ik een beroep op jouw medewerking.

Heb je vragen over het VTV-beleid, dan kun je met mij per e-mail contact opnemen. Mijn mailadres is hjcvscha@zonnet.nl

Meer informatie over het coronavirus kun je vinden op de website van het RIVM.

 

Met vriendelijke groet,

Bert van Schaik