Update Coronatoegangsbewijs

Het coronatoegangsbewijs (QR-code) is vanaf februari na de tweede prik 270 dagen geldig. Voor wie een herstelbewijs van corona heeft, geldt dat de coronapas nog maar 180 dagen geldig is. De eerste twee prikken en het herstelbewijs krijgen dus een ‘houdbaarheidsdatum’. Deze beperkte houdbaarheid geldt niet voor wie een boosterpik heeft gehad. Na een boostervaccinatie is het coronabewijs onbeperkt geldig.

De wetswijziging ligt nu bij de Tweede Kamer maar moet nog wel worden aangenomen. De Rijksoverheid wil de geldigheid van de toegangsbewijzen in Nederland gelijktrekken met die in de rest van Europa.

Volgens de Europese regels is een vaccinatiebewijs na twee prikken negen maanden (270 dagen) geldig en een coronaherstelbewijs zes maanden (180 dagen). Voorheen was de tweede prik ‘onbeperkt geldig’, maar dat geldt vanaf februari alleen voor de boosterprik. Wie in het buitenland is gearriveerd, moet rekening blijven houden met nationale coronaregels.

Geldigheid papieren bewijzen
De geldigheid van de huidige papieren bewijzen vervalt per 1 april.
Na 1 februari zijn nieuwe papieren bewijzen maximaal 90 dagen geldig, vanaf de printdatum. De gebruiker moet zelf een nieuw papieren bewijs aanvragen en printen.

Een coronatoegangsbewijs is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in onder meer de horeca, theaters en concertzalen, musea, bioscopen, dierentuinen, pretparken, sauna’s en casino’s. Op sportlocaties geldt het coronatoegangsbewijs vanaf 18 jaar.

Een Coronatoegangsbewijs kan ook worden verkregen op basis van een testbewijs. Een negatieve testuitslag is 24 uur geldig. Meer informatie over Coronatoegangsbewijzen vindt je hier:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-coronabewijs-en-coronatoegangsbewijs/vraag-en-antwoord/coronatoegangsbewijs-regelen