VTV wint beker na bloedstollende finale tegen SVE

Het begon als een leuke verlenging van het seizoen: de bekercompetitie in de afdeling Midden. Men vond het leuk om nog een aantal wedstrijden te spelen na de reguliere competitie. Maar naarmate het merendeel van de 746 spelers in 116 bekerteams werd uitgeschakeld, begon de obsessie: welk team wint dit jaar de prestigieuse afdelingsbeker?

In deze derde lustrumeditie van de bekerfinale waren het de teams van VTV en SVE die op vrijdagavond 1 juli de laatste en belangrijkste wedstrijd mochten spelen

Het team van SVE:

Sean Bakker

Maurice Schulte

Timeas Gabriël Schim van der Loeff

Jan Mulder.

 

Het team van VTV:

Harmen van den Berg

Frank van Schaik

Patrick Eling

Willem Bakers.

Er was een grote schare supporters van beide teams aanwezig in het VTV-home aan het Helmkruid in Nieuwegein-Zuid. Er waren ook veel neutrale toeschouwers. Er ontstond een geweldige sfeer. De supporters zweepten de spelers op en de spelers brachten de supporters in vervoering.

Het werd een gelijkopgaande strijd. Elke ronde verloren en wonnen de teams op de twee wedstrijdtafels. Het team van SVE leek aanvankelijk het minst onder de indruk van de omstandigheden. Er was pioniersgeest, enthousiasme en strijdlust. Zou SVE voor het eerst de beker veroveren? De teamcaptains van VTV, John van Hoeven en Léon Brunenberg zagen dat het VTV-team op basisniveau overeind bleef, maar moeite had om de dadendrang van het SVE-team uit de hoofden te houden. John en Léon brachten hun ervaring en passie over op het VTV-team en hielpen de spelers om de goede dingen te blijven denken en doen. Na 16 wedstrijden was de stand nog altijd gelijk. Daarna werd de gelijklopende trend gebroken. Harmen van den Berg en Frank van Schaik wonnen hun laatste wedstrijden en zetten de eindstand op 10-8 in het voordeel van VTV.

Het heeft maar weinig gescheeld. Ik zag Frank van Schaik vanuit een schijnbaar verloren positie tegen de geslepen Maurice Schulte toch met 23-21 zegevieren. Ik zag hoe Willem Bakers na drie verliespartijen ook tegen Sean Bakker het onderspit dreigde te delven. Willem nam een time/out, ging op de vloer zitten om even later letterlijk en figuurlijk te herrijzen en met een indrukwekkende eindspurt toch een punt voor VTV te winnen. De bijdrage van Patrick Eling was solide als altijd, ditmaal met twee overwinningen. En ik zag hoe Harmen van den Berg net als in de kampioensgroepfinale in 2006 weer helemaal zijn element kwam en als enige ongeslagen bleef. Je ziet de details van de wedstrijden op https://ttapp.nl/#/match/588001.

Het was een verdiende overwinning, maar ik zou oprecht hetzelfde hebben gezegd als de uitslag andersom zou zijn geweest. Ver na midderrnacht reikte Flip Valero namens het afdelingsbestuur Midden de prijzen uit. Timeas Schim van der Loeff sprak namens alle spelers woorden van dank aan het afdelingsbestuur voor de organisatie van de bekercompetitie. Hij complimenteerde het afdelingsbestuur met de succesvolle overschakeling naar TTapp en de ELO-ratings.

VTV won de beker al eens in 2002, 2006, en 2010. Net als de vereniging Elan was VTV drievoudig bekerwinnaar. Nu is VTV de enige vereniging de viermaal beslag wist te leggen op de afdelingsbeker.

Wat betreft het afdelingsseizoen zijn we nu gekomen aan het einde van alle dingen. We kijken met plezier terug naar alle gebeurtenissen. Het damesteam wat derde werd in de eredivisie. Het sterke optreden van onze dames tijdens de Nederlandse kampioenschappen in Zwolle. Het herenteam wat ook komend najaar mag uitkomen in de eerste divisie. Het eerste jeugdteam wat na de zomerstop opnieuw zal uitkomen in de hoogste landelijke jeugdcompetitie. De persoonlijke successen van Vera van Boheemen en Emine Ernst op de Nederlandse jeugdkampioenschappen en de Nationale jeugdmeerkampen. En zeker ook deze sfeervolle bekerfinale.

De beker staat dit jaar bij VTV. Maar aan het eind van volgend voorjaar lonkt zij alweer naar nieuwe kandidaten. Dan begint weer een nieuwe editie van de bekercompetitie en geraken we weer allemaal in de ban van het Ding.