Tafeltennisweekend voor Joshua Sweerts op NJK

In het weekend van 28/29 april waren de Nederlandse jeugdkampioenschappen in Nijmegen. De zondag was gereserveerd voor de spelers met een A licentie. Zover is het voor Joshua nog niet dus hij kwam op zaterdag bij de leeftijdscategorie welpen in actie. Daar waren 34 deelnemers verdeeld over 6 poules van 5 à 6 spelers. Joshua was op basis van zijn prestaties in de competitie en eerdere toernooien op plaats 7/12 gerankt. Dat betekende dat dat hij in de poulefase maar één op papier betere tegenstander zou hebben.

UTTC trainer John van Hoeven had al geruime tijd geleden aangeboden Joshua voor deze gelegenheid te coachen. Op de training woensdag voorafgaand was al afgesproken dat Joshua met een aanvallende speelstijl de wedstrijden zou ingaan. De eerste 3 wedstrijden werden daarmee gemakkelijk gewonnen maar ook tegen de hoger geplaatste speler Bastian Ramakers van TVO hoefde Joshua geen game af te staan. Omdat hij daarmee groepswinnaar werd was hij vrijgesteld van de eerstvolgende afvalronde. Vervolgens was het daardoor een aantal uren wachten totdat de rest van de poules waren afgewerkt en de 8e finale. In de kwartfinale tegen Pieter Zwiers van Red Stars was het wederom winst met een 3 setter. In de halve finale werd het voor eerst die dag spannend. Thomas Marres van Over ’t Net en Joshua waren erg aan elkaar gewaagd waarbij Joshua de beslissende 5e set naar zich toe wist te trekken.

Met een eerste wedstrijd om 9:30 en de finale rond 18:00 was het een lange dag. Desondanks maakte Joshua tegen mede finalist Kenji van Enckevort van SETA nog steeds een erg geconcentreerde indruk. Met name in de 3e set die hij met 11-5 wist te winnen liet hij coach John en supporters (vader en broer) mooi spel zien. Helaas trok Kenji de 1e, 2e en 4e set naar zich toe en moest Joshua zich na enige teleurstelling tevreden stellen met een mooie 2e plek. Naast een mooie beker betekende dit de mogelijkheid ook op zondag mee te spelen.

Het A licentie toernooi werd namelijk per categorie aangevuld met de nummers 1 t/m 4 van de zaterdag. Een mooie kans om de krachten te meten met de top 10 van Nederland. Doordat er één afmelding was en alleen de twee finalisten van de zaterdag zich hadden aangemeld voor de zondag kwam Joshua in een kleine poule van 3 spelers terecht. Tegen Mathias Scheurwater van Gorkum werd mooi geopend met 11-6 winst in de 1e set. Daarna om en om verlies en winst totdat het in de 5e set net niet meer lukte. De 2e (en laatste partij voor Joshua) tegen Koen Houtgast van Shot/Hilversum was ondanks verlies (met 11-8 11-3 12-10) een prima prestatie. Zoveel punten halen tegen een tegenstander die al landelijk C speelt en een ELO rating dubbel zo hoog is een mooie ervaring.