Heren 1: 7 wedstrijden met een beslissende 5e game

Het is een lange speelavond geworden. We mochten om vijf uur aantreden in Apeldoorn bij de Veluwe. Marco meldde zich in de ochtend ziek en ik mocht dus alsnog aan de bak!

Zoals eigenlijk het vaste recept is, begint Mark en komen we redelijk eenvoudig op 0-1 door van Edwin Tiele te winnen. Ik start daarna tegen Thao Mai en dit zal de eerste wedstrijd zijn die in een vijfde game beslist zou worden. Als ik heel eerlijk ben had dit nooit in vijf games gespeeld mogen worden, want met een 2-1 en 10-3 achterstand is het normaal gesproken toch over. Wonder boven wonder won ik de game met 12-10! Startte de 5e game nog redelijk goed, maar zat het me op een paar belangrijke net tegen en verloor de wedstrijd alsnog!

Vera begon tegen de op papier zwakste tegenstander Koen Molewijk, maar kon geen enkel moment een vuist maken op de a-technische molenwiekenslagen van Molewijk (die zijn eerste potje nu had gewonnen).

Dubbel werd een waar schaakspel, mede door de halflange noppen van Tiele. Deze bleek in de beslissende game beslissend te zijn door zijn serie van 4 punten met aanvallende slagen. Met 11-8 hadden we hier het nakijken en stond er ineens 3-1 achter op het scorebord.

Gelukkig zou Mark daarna aantreden tegen Thao en ondanks Mark het uit altijd lastig heeft tegen hem, kwam hij zeer gedecideerd op 2-0 voorsprong. 2 games later stond het ineens toch 2-2. Mark was weer op scherp en klaarde de klus gelukkig in de beslissende game. Op dat moment wel even lekker om zo’n vijfde game in ons voordeel te beslissen, anders ga je daar ook weer zo tegen aan hikken. Vera en Tiele maakte er daarna een zeer wisselvallige pot van. Tiele won na een moeizame start de 1e game. In de 2e game nam Vera de voorsprong, maar was het bij 8-8 ineens weer gelijk. Mark nam de time-out en prompt had Vera de game met 11-8. In de 3e game was Tiele de weg kwijt en de 4e was Vera de weg kwijt en stond het dus weer 2-2. Vera startte sterk aan de 5e game en nam een 8-4 voorsprong. Van deze voorsprong bleef weinig over toen het 9-8 stond (time out was al genomen). Gelukkig werd het 10-8, maar ipv even de tijd te nemen ging ze meteen door met serveren. Het was Vera die de aanval zocht en met 2 ferme smash ballen leek het er toch op dat ze het punt zou pakken, maar de derde was mis. Tiele zegt daarna naar dat dit zomaar anders had kunnen aflopen. Vera blijft koel en Mark heeft het niet meer achter het telbord. Punt en daarmee wedstrijd in vijven voor Vera! Stand weer in evenwicht! Dan ik tegen Molenwijk. De1e game ging naar Molewijk. Ik gaf hem teveel tijd en liet hem teveel komen. Ik wachtte op zijn fouten, maar die bleven een beetje uit. Game 2 en 3 even schakelen en daar was de voorsprong. Even niet bij de les en het stond weer 2-2. Daarin niet echt in de problemen gekomen en we stonden voor het eerst op voorsprong!

Vera mocht daarna tegen Thao en ook deze wedstrijd ging over 5 games. In deze game kreeg Thao last van kramp in zijn boven been en kon nauwelijks nog staan. Ondanks dat had hij nog voldoende wilskracht om door te gaan met zijn ziedende forehand ballen die Vera vaak in verlegenheid bracht. Op een 7-8 achterstand viel de redding van de forehand net op de witte lijn achter op tafel en kon hij er niets meer mee. De ontvangst van Vera was daarna zeer beroerd, maar viel op de rand. De volgende pakte ze meteen aan en scoorde. Eerlijk gezegd weet ik niet of het nu 11-8 of 11-9 is geworden, maar de overwinning was daar wel! :-).

Mark tegen Molewijk mocht geen problemen opleveren en dat leverde het dan ook niet op. Stand 6-3 voor en voor mij zaak om de kers op de taart te leggen. Dit leek me prima af te gaan met een 2-0 voorsprong. Ik dacht de 3e voor de statistieken te hebben verloren, maar ook de 4e game ging naar Tiele. Mijn directe servicepunten bleven uit in deze games en ik zocht naar een oplossing. Gelukkig bleef mijn aanvallende spel wel verzorgt en nam ik een 6-4 voorsprong. Met twee slechte ontvangsten en een foutservice was het tijd voor een time out! Het bleef vervolgens gelijk opgaan en op 10-9 kreeg ik mijn eerste matchpoint. Deze was helaas niet besteed aan mij en ook de volgende 3 niet. We maakten nu vaak directe punten op onze service. Op 13-13 serveerde ik te lang op zijn noppen en die duwde hij lekker op mijn backhand waar ik natuurlijk niets mee kon. Matchpoint tegen! Hij serveerde vervolgens ook te makkelijk en de stand was weer gelijk! 2 goede punten later en ik kon juichen en de wedstrijd bijschrijven. Een hele lekkere 7-3 overwinning was daar!

Door: Jorgen Verberne